CBEST Practice Test
Solutions are at the end.

Test has been edited but editing is sometimes not perfect.

1. Mrs. Loredo needs to get yarn for a class art project. Each student needs 4 feet 7 inches of yarn. If there are 34 students in the class, what is the total length of yarn Mrs. Loredo needs to get?

a. 136 feet
b. 134 feet 10 inches
c. 153 feet 7 inches
d. 155 feet 10 inches
e. 163 feet 2 inches

2. Eight more than twice a number is 52. What is the number?

a. 60
b. 22
c. 44
d. 26
e. 36

3. John can type about 3 pages in 14 minutes. If he keeps at this rate, how long will it take him to type 18 pages?

a. 1 hr 24 min
b. 2 hr 36 min
c. 1 hr 14 min
d. 2 hr 18 min
e. 3 hr

4. Joan has three boxes of candy. One box contains 42 pieces, one contains 74, and the last one contains 52. If  Joan needs to divide this candy equally among 28 students, how many pieces of candy will each student get?

a. 9
b. 10
c. 7
d. 12
e. 6

5. At a school, 3 out of every 5 students ride the bus. If there are 650 students at the school, how many students ride the bus?

a. 350
b. 40
c. 30
d. 600
e. 390

6. Bob took five tests and  received scores of 78, 82, 93, 72, and 65. What is Bob's average for these five tests?

a. 65
b. 93
c. 76
d. 78
e. 80

7. A school orders 425 books. If science books make up 44% of the total books ordered, how many science books were ordered?

a. 44
b. 56
c. 160
d. 179
e. 187

8. Carol was working 32 hours a week at an hourly rate of $7.75. She then received a raise that gave her a new weekly salary of $253.44. What was the increase in Carol's weekly pay? (Before taxes.)

a. $4.32
b. $6.25
c. $5.44
d. $7.75
e. $4.44

9. A class held parent conferences on two days. 23 more parents showed up on the first day than on the second day. If a total of 65 parents attended during the two days, how many parents showed up on the second day?

a. 21
b. 88
c. 42
d. 43
e. 37

10. The cost of a textbook is increasing by 6%. What will the cost of a $54 textbook be after the increase?

a. $60
b. $54.40
c. $57.24
d. $56.77
e. $48
 

11. X is a number between 0.0042 and 0.056. Of the following numbers, which one could be X ?

a. 0.0012
b. 0.06
c. 0.003
d. 0.051
e. 0.0039

12. Mrs. Johnson's third grade class is having a party. Large chocolate chip cookies cost $3.00 per dozen, one gallon of vanilla ice cream costs $4, and fruit punch costs $0.75 for each 8 ounce bottle. The class orders items on the list below.

Party Supplies
4 dozen large chocolate chip cookies
2 gallons of vanilla ice cream
40 bottles of fruit punch

What is the total cost of the supplies before tax?

a. $28
b. $32.75
c. $50
d. $32
e. $26.50

13. Last week Jerry used 8 3/4 gallons of gasoline. This week he used 14 5/6 gallons. How much more did he use this week compared to last week?

a. 6 1/12
b. 6 5/12
c. 7 1/2
d. 7 3/4
e. 6 1/6

14. Answer the question that follows after reading the information below.
--------------------
A partially filled delivery truck contains 32 packages. There are 12 blue packages, 14 brown packages, and 16 yellow packages. After three hours of delivering, 20 packages have been delivered.
--------------------
Which of the following could be calculated ?

a. The number of blue packages delivered.
b. The number of packages remaining on the truck.
c. The number of brown packages left on the truck.
e. The maximum number of packages the truck can hold.
d. The weight of 20 packages.

15. Round 125,498 to the nearest thousand.

a. 126,000
b. 125,500
c. 125,400
d. 125,000
e. 130,000

16. Carol drives to work at an average speed of 40 mph and arrives in 60 minutes. If she increased her average speed to 50 mph, how long would it take her to get to work?

a. 56 minutes
b. 52 minutes
c. 50 minutes
d. 48 minutes
e. 46 minutes

17. A scale drawing of a ship is 4.6 inches long. If one inch represents 125 feet, how long is the ship in real life?

a. 460 feet
b. 125 feet
c. 525 feet
d. 575 feet
e. 600 feet

18. A recipe for 2 dozen cookies calls for 3/4 cup of chocolate chips. How many cups of chocolate chips would be needed to make 1 dozen?

a. 1/4
b. 1/2
c. 1/3
d. 1/8
e. 3/8

19. Diane received quiz scores of 8.5, 9, 7.5, 8, and 9.5. What was her average score for these quizzes?

a. 9.5
b. 9
c. 8.5
d. 8
e. 7.5

20. Use the table below to answer the question that follows.

     Municipal Airport Traffic
          Quarterly Report
          Flights                                    Month
           324                                         Jan
           187                                         Feb
                                                          Mar
Total:  722

What was the total number of flights in March?

a. 311
b. 321
c. 221
d. 211
e. 0



21. The following are individual scores on a certain section of a national standard test: 45, 67,78,56,34,45,67,89,67,34,45,56,98,23,59. Which of the following would be a method to calculate the percentiles of these scores?

a. Total them up and divide by the number of scores.
b. Multiply the scores together.
c. Divide all scores by 10.
d. List the scores from highest to lowest and divide them into groups.
e. Throw out the highest and lowest and divide by 10.

22. Joan is driving from the town of Hadley to the city of Riverdale. The distance between these two communities is 450 miles. She averages 50 mph for the whole trip, one way. If t represents time, which of the following expressions could be used to calculate her distance from Riverdale at any time t ?

a. 450 x 50 x t
b. 450 - t
c. 50t - 450
d. 450 - 50t
e. 450 + 50t
 

23. Use the information below to answer the question that follows.
-----------------------------------------
* If the cost of her purchases is less than $20, Heather will pay with cash.

* If the cost of her purchases is between $20 and $50, Heather will write a check.

* If the cost of her purchases exceeds $50, Heather will use a credit card.
-----------------------------------------
If Heather wrote a check for her purchases, which of the following could be true?

a. Her purchases came to more than $50.
b. If her purchase was $5 less, she would have used a credit card.
c. Her purchase came to $35
d. Her purchase was less than $20.
e. If her purchase was $20 more, she would have paid with cash.

24. Which of the following is equivalent to the expression 2(a + b) ?

a. 2 + a + b
b. 2a + b
c. 2a + 2b
d. a + b
e. (a + b)/2
 

25. If 0.75 < X < 0.95, which of the following could be a value for X ?

a. 0.065
b. 0.0084
c. 0.67
d. 0.089
e. 0.8100
 

26. Eight less than twice a number is 20. What is the number?

a. 14
b. 16
c. 28
d. 12
e. 10
 

27. At a certain school, 3 out of 4 students are reading at or above grade level. If the total number of students is 624, how many students are reading below grade level?

a. 75
b. 156
c. 548
d. 161
e. 490

28. In the teacher's cafeteria, an apple costs $0.45, a carton of milk costs $0.60, turkey sandwiches cost $1.50, cheese sandwiches cost $1.10, pie costs $1.00 per slice, and garden salads go for $1.25. If Fred had $3.00 to spend, which of the following combinations could he have purchased? (Assume no tax)

a. 1 garden salad, 1 apple, 1 carton of milk, and a turkey sandwich.
b. 1 apple, 1 cheese sandwich, 1 garden salad, and 1 slice of pie.
c. 1 carton of milk, 1 cheese sandwich, and 1 slice of pie.
d. 1 garden salad, 1 turkey sandwich, and 1 slice of pie.
e. 2 apples, 2 cartons of milk, and 1 slice of pie.

Use the table below to answer the questions 29 and 30.

ABC Transport Company
        Delivery Costs

Weight (pounds)                       Cost Per Package
Up to 2.9                                   $3.00
3.0 - 3.9                                    $4.50
4.0 - 4.9                                    $6.00
5.0 - 5.9
6.0 - 6.9                                    $9.00
7.0 - 7.9                                    $10.50
8.0 - 8.9                                    $12.00

29. What is the price to deliver a package weighing 5.5 pounds?

a. $6.50
b. $7.50
c. $8.00
d. $8.50
e. $9.50

30. What would the total cost be to deliver one package weighing 3.4 pounds, one package weighing 7.8 pounds, and 2 packages weighing 6.2 pounds each?

a. $33.00
b. $23.00
c. $24.00
d. $34.00
e. $40.00

31. At 5:00 PM the temperature was recorded as 11 degrees celsius. The temperature at 6:00 PM was recorded as 7 degrees celsius. At 7:00 PM, the temperature was -5 degrees celsius. What was the difference between the temperature at 5:00 PM and 7:00 PM ?

a. 12 degrees
b. 6 degrees
c. 18 degrees
d. 23 degrees
e. 16 degrees

The following is a sample standardized test score summary for a student. Use this information to answer questions 32 and 33.

Current Grade Level: 10
Subject Tested: Reading Comprehension
Raw Score: 67
Percentile: 76
Stanine: 7
Grade Equivalent: 11.3

32. Which of the following is true according to the information above?

a. This student got 26% of the questions right.
b. This student should be moved to the 11th grade.
c. 33 students scored better than this student.
d. This student scored the same or higher than 24 other students.
e. This student scored the same or higher than 76% of the others.

33. Which of the following is NOT true according to the information above?

a. This student was in the 10th grade when this test was given.
b. This student answered 67 questions correctly.
c. This student scored above average for all test takers.
d. This student missed 33 questions.
e. This student took a reading comprehension test.

Use the information below to answer the questions 34 and 35.

                 TLC Factory
      Individual machine Output

Machine                     Percent of Total Production
A                                    16
B                                    25
C                                    32
D                                    14
E                                     13
 

34. What percent of the total production did Machine D produce?

a. 16
b. 25
c. 32
d. 14
e. 13

35. What was the difference in production between Machine A and Machine C ?

a. 16
b. 48
c. 2
d. 11
e. 18

36. What is an equivalent expression to: (ab)/4 ?
a. (a/4) x (b/4)
b. (a/4) + (b/4)
c. 4( a x b)
d. 4(a + b)
e. 1/4( a x b)

37.  Johnson Middle School is taking its 7th graders on a field trip. A total of 245 students will be going. If each bus they will be using can hold 45 students, how many total buses will be needed?

a. 4
b. 5
c. 6
d. 3
e. 10

38. The adult population of a certain county is 1,015,007. If 625,045 are registered voters, which of the following is the best estimate for the population who are not registered to vote?

a. 350,000
b. 500,000
c. 400,000
d. 250,000
e. 490,000
 
39. Yesterday John jogged 7 3/5  miles. Today he jogged a total of  10 1/4 miles. What is the difference between the distance he jogged today and the distance he jogged yesterday?

a. 3 2/5 miles
b. 2 2/5 miles
c. 3 7/20 miles
d. 2 13/20 miles
e. 2 3/10 miles

40. Karen buys 3 paperback books for $3.25 each. One day later she decides to return them to the same store in exchange for 2 books that are on sale for $2.75. Karen decides to use the expression
(3 x $3.25) - (2 x $2.75)
to figure out how much money she will get as a refund. Which of the following could she have also used?

a. (3 x 4) - ($3.25 x $2.75)
b. $3.25 - $2.75
c. 6 - ($3.25 + $2.75)
d. 2($3.25 - $2.75) + $3.25
e. (3 x $3.25) - $2.75

41. The sum of John's age and Jorge's age is 56. Ten years ago John was twice as old as Jorge. How old is Jorge now ?

a. 36
b. 34
c. 12
d. 22
e. 18

42. Use the information below to answer the question that follows.

              The Dazzle Movie Theater
                    Friday Movie Times
1st Showing:  12:15 pm
2nd Showing   2:25 pm
3rd Showing   4:35 pm
4th Showing

The table above is an incomplete schedule of movie times in a particular theater. All showings happen at the same intervals. What time will the 4th showing be?

a. 6:45 pm
b. 5:15 pm
c. 6:15 pm
d. 6:25 pm
e. 5:25 pm

43. Fred sat on his porch one day counting cars for two hours. He counted 32 more red cars the second hour than the first. If Fred counted a total of 84 red cars during the two hours, how many red cars did he count during the first hour?

a. 52
b. 26
c. 58
d. 116
e. 64

44. Use the information below to answer the question that follows.

4:00 am :     - 8 degrees F
5:00 am :     - 4 degrees F
6:00 am :     -12 degrees F
7:00 am:      - 5 degrees F
8:00 am:        2 degrees F
9:00 am:      12 degrees F
10:00 am :   10 degrees F

The table above represents temperature recordings for the same day at hourly intervals. What was the difference between the highest recorded temperature and the lowest?

a. 18 degrees
b. 2 degrees
c. - 24 degrees
d. -12 degrees
e. 24 degrees

45. Tara has just given a math test and is now grading them. She estimates that it will take her 6 minutes to grade each test. If Tara's has a total of 31 tests to grade, about how long will it take her to grade them all?

a. 2 hours 20 minutes
b. 1 hour 10 minutes
c. 2 hours 30 minutes
d. 2 hours 6 minutes
e. 3 hours 6 minutes

46. Each student in an art class will need 2 feet 3 inches of ribbon. If there are 35 students, how much total ribbon will be needed?

a. 78 feet 9 inches
b. 70 feet 6 inches
c. 65 feet 3 inches
d. 60 feet 9 inches
e. 68 feet 2 inches

47. Which of the following could be a value of X if  -10 < X < - 2 ?

a. - 12
b. - 6
c. 0
d. - 1
e. 12

48. Which of the following has the largest value?

a. 1/4
b. 4/8
c. 3/5
d. 0.75
e. 45%

49. Which of the following could be put in the blank space to make 2/4 <____< 5/6 a true statement?

a. 2/5
b. 3/8
c. 1/4
d. 5/8
e. 3/6

50. Diana works 32 hours per week and makes $7.75 per hour.  If she gets a 4% raise, what will her weekly salary be?

a. $327.17
b. $257.92
c. $127.20
d. $225.75
e. $175.27

Answers
1. d
Don't change it to inches first. Do 4 feet x 34, then do 7 inches x 34 THEN change only that answer to feet.

2. b
Some people have trouble with the wording of questions like these. What does "8 more" mean? You are looking for a number that when you double it and add 8 to it, you get 52.

3. a
4. e
5. e
6. d
7. e
8. c
9. a
10. c
11. d
12. c
13. a
14. b
15. d
16. d
17. d
18. e
19. c
20. d
21. d
22. d
23. c
24. c
25. e
26. 14
27. b
28. c
29. b
30. a
31. e
32. e
33. d
34. d
35. a
36. a
37. c
38. c
39. d
40. d
41. d
42. a
43. b
44. e
45. e
46. a
47. b
48. d
49. d
50. b


Get Help Paying for College Here || Find many teacher resources here